->

Ako si správne pripraviť zelený čaj

Začnem jedným starším vtipom (trošku vulgárnym):

Lekár sa pýta pacienta pri kontrolnej prehliadke: „Brali ste tie čapíky, ktoré som vám predpísal?“ Pacient: „No nie! Pchal som si ich do zadku!“

Týmto vtipom,  som chcel poukázať na to, že ak by sme mali aj ten najlepší liek či rôzny produkt, z ktorejkoľvek oblasti, nám pri jeho nesprávnom používaní nemusí priniesť žiadny účinok ani osoh.

KVALITA

Bez odpadu! – toto je heslo asi každej výrobnej linky. Pri spracovaní dreva vznikajú piliny – odpad, no majiteľ drevoobrábacieho podniku ich ďalej predá napríklad na podstieľky pre zvieratá, či ako palivo.

Takto o funguje aj s čajmi. Prvotriedny čaj sa predáva za vyššiu kvalitu, no aj pri jeho výrobe vzniká odpad, ten je dokonalé rozomletý na drobné kúsky aby sa kvalita nedala posudzovať, primiešajú sa k nemu konzervanty, farbivo, esencia  a šup s ním do sáčkov a následne do čo najkrajšej škatuľky, lebo najľahšie ako predať odpad je spraviť mu poriadnu marketingovú kampaň. Ak ste sa rozhodli pre pitie zeleného čaju, voľte kvalitu, ktorú vám zaručujú viaceré zelené čaje napríklad aj Matcha a nie odpad !

Keď už máte čaj pre ktorý ste sa rozhodli, je dôležite venovať sa aj správnej príprave svojho nápoja, aby investícia za kvalitu nevyšla navnivoč. Čaj si zalievajte do keramickej misky, alebo do skla. Zabudnite na plastové poháre. Čaj je potrebné zapariť horúcou, nie však vriacou (!) vodou. Čaj by nemal prísť do kontaktu s kovovými predmetmi  -napr. lyžica alebo kovové lúhovacie sitká. Čaj nechajte vo vode cca. 3 – 5 minút, všeobecne platí, že čím dlhšie čaj lúhujete  tým bude intenzívnejší, horkejší a nápoj bude obsahovať viac kofeínu. Na sladenie nepoužívajte cukor, znižuje účinky čaju. Ak chcete sladiť robte to výlučne medom alebo Stéviou a na miešanie používajte keramické lyžičky, nie je to drahá záležitosť a prekvapíte tým aj svojich známych. Tak isto med by nemal byť v kontakte s kovom používajte drevo alebo keramiku.

DETI  A TEHOTNÉ RESP. DOJČIACE ŽENY

Medzi mnoho látok, ktoré čaj obsahuje patrí aj kofeín preto pre deti pripravte len slabší odvar a dozrite aby čaju nevypili viac ako šálku denne. Tehotné ženy by taktiež nemali vypiť viac ako jednu šálku čaju, čaj má silné účinky a pri veľkom množstve by mohol začať „bojovať“  svojimi antioxidačnými účinkami aj proti plodu. Pri dojčení platí podobné pravidlo slabšieho vývaru a iba jednej šálky, aby vaše bábätko spalo pokojne – cez materské mlieko by mohlo prijať kofeín obsiahnutý v mlieku.

Zdielať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Cookies nastavenia

Nevyhnutné

Tieto súbory cookie sa vyžadujú pre správnu funkciu webových stránok a nie je možné ich vypnúť. Takéto súbory cookie sa nastavujú iba ako reakcia na akcie, ktoré ste vykonali, napríklad nastavenie jazyka a meny, relácia prihlásenia a predvoľby ochrany osobných údajov. Môžete nastaviť prehliadač, aby zablokoval tieto súbory cookie, ale naša stránka nemusí správne fungovať.

Marketing

Marketingové súbory cookie sa používajú na sledovanie návštevníkov na rôznych webových stránkach. Cieľom je zobrazovať reklamy, ktoré sú pre daného užívateľa relevantné a predávané, a tým sú cennejšie pre inzerentov vydavateľov a tretích strán.

Analytika

Štatistické súbory cookie pomáhajú majiteľom webových stránok pochopiť ako návštevníci interaktujú s webovými stránkami a to zhromažďovaním a oznamovaním informácií anonymne.

Other